Нова модель рефінансування будівельних проектів

02/06/2009

2 червня 2009 року Наталія Доценко-Белоус, старший юрист ЮФ «Василь Кисиль і Партнери», провела засідання робочої групи Української будівельної асоціації в складі виконавчого директора ТОВ «Укрстройконтракт» Олексія Логунова й партнера АRTA Investment Partners Тимура Хромаева з метою розробки схеми рефінансування будівельних проектів.

Членами робочої групи була запропонована схема рефінансування будівельних проектів, що передбачає випуск банківськими установами іпотечних облігацій під кредити, забезпечені споруджуваними об'єктами нерухомого майна.

Надалі передбачається розміщення облігацій серед зацікавлених інвесторів, із наданням кожному з них права на обмін облігацій на квартири в об'єктах будівництва, на які банками здійснене стягнення в рахунок погашення проблемної заборгованості.

Планується, що іпотечні облігації будуть пропонуватися до продажу пакетами за собівартістю будівництва об'єкта інвестування (квартири). Учасники робочої групи дійшли до висновку, що доцільним є обмін депозитів зацікавлених інвесторів на пакет цінних паперів, які надають права на одержання квартири в об'єктах будівництва, на які банком здійснене стягнення по неповернених кредитах.

На думку учасників робочої групи, дана схема дозволить активізувати ринок первинного будівництва й залучити кошти від приватних осіб для добудування проблемних об'єктів, яким придбання споруджуваних об'єктів буде пропонуватися за собівартістю будівництва одиниці площі.