У 1-му кварталі 2009 року в Україні зафіксовано 16 дефолтів по облігаціях

03/04/2009

2 квітня 2009 у Києві відбулася прес-конференція: «Можливі дефолти в різних галузях економіки України і як їх уникнути», організована провідною юридичною фірмою країни «Василь Кісіль і Партнери» і рейтинговим агентством «Кредит-Рейтинг». Як повідомив у своєму вступному слові партнер ВКП і керівник практики нерухомості і будівництва Олег Альошин, метою даного заходу було дослідження впливу зростаючого числа дефолтів емітентів облігацій на перспективи розвитку облігаційного ринку України, юридичні механізми запобігання дефолтів у сфері фінансування будівництва та вплив реструктуризації на кредитні рейтинги українських емітентів.

Рейтингове агентство "Кредит-Рейтинг" (Київ) у січні-березні 2009 року зафіксувало дев'ять дефолтів по облігаціях у сфері фінансування будівництва, повідомив генеральний директор агентства Станіслав Дубко. Згідно з цими даними, у 2008 році в Україні було зафіксовано 22 дефолтів, з них 17 дефолтів (10 - у корпоративному секторі, 7 - у фінансуванні будівництва) зафіксовані у четвертому кварталі.

Пан Дубко відзначив, що сьогодні тільки 11% будівельних компаній - емітентів облігацій зможуть вчасно виконати свої зобов'язання.

За його словами, кількість дефолтів по цільових облігаціях має стабільну динаміку до росту, швидше за все, їхня кількість і надалі зростатиме.

У той же час, за словами старшого юриста юридичної фірми «Василь Кісіль і Партнери» Наталії Доценко-Білоус, ситуація, коли емітент облігацій не може виконати свої зобов'язання, не завжди є ситуацією дефолту, і в низці випадків успішно переборюється емітентом.

Пані Доценко-Білоус повідомила, що на сьогодні існує п'ять моделей правового реагування емітента на можливий дефолт. Перша модель подібного реагування припускає заміну облігаційного зобов'язання на інший вид зобов'язань. У відповідності з другою моделлю емітент здійснює погашення облігацій шляхом передачі майнових прав на квартиру, при цьому використається акт прийому-передачі квартири, що підписується сторонами під відкладеною умовою. Третя модель передбачає визнання емісії недійсної, дана модель може бути реалізована до завершення строку обігу облігацій, передбаченого проспектом емісії. Четверта модель ґрунтується на погашенні цільових облігацій коштами. П'ята модель подібного реагування припускає повернення номінальної вартості непред'явлених до погашення облігацій після закінчення строку їхнього погашення.

Адвокат також відзначила, що унікальністю дефолта як особливого правового явища є те, що він не має законодавчо передбачених наслідків для емітента, зокрема в карній, адміністративній або фінансовій площинах.