Управління боргами: особливості проведення реструктуризації

23/06/2009

23 червня 2009 року в конференц-залі готелю "Рив'єра на Подолі" (Київ) юридична фірма «Василь Кісіль і Партнери» разом з «Ernst & Young» провели круглий стіл на тему «Управління боргами: особливості проведення реструктуризації». Провідні експерти в галузі реструктуризації заборгованості зібрали топ менеджерів найбільших компаній і українських банків для того, щоб обговорити найважливіші аспекти цього непростого, але досить актуального на даний момент питання.

Темою доповіді Старшого менеджера "Ernst & Young" Субі Шервелла було case study – розгляд конкретного прикладу успішно проведеної нещодавно реструктуризації (рефінансування) боргу роздрібної мережі, що займається торгівлею непродуктовими товарами в Росії, кредиторами якої виступали п'ять іноземних банків. Типовим в цій ситуації було те, що позичальник затверджував, що нездатний здійснювати виплати відповідно до графіка, а банки були готові реструктурувати борг, але вимагали розуміння поточної ліквідності компанії; наскільки надійна та ефективна фінансова модель бізнесу і наскільки вона відображає драйвери бізнесу; наскільки надійні прогнози керівництва щодо розвитку бізнесу протягом трьох років, а також розуміння того, які максимальні виплати можливі та наскільки керівництво контролює сценарії розвитку бізнесу. Реструктуризацію було успішно проведено після того, як було підтверджено функціональність системи управління грошовими потоками та строки виходу компанії на негативну ліквідність при існуючих боргових виплатах; банки одержали звіт «Ernst & Young» з аналізом ефективності бізнес-управління компанії та фінансову модель, що була послідовною та арифметично вірною, а також відображала бізнес модель, дозволяла проводити моделювання бізнесу при зміні умов діяльності та визначала "bankіng case", що банки могли представляти своїм кредитним комітетам. На підставі цього "bankіng case" банки схвалили рефінансування компанії в найкоротший термін; було обговорено оптимальні банківські зобов’язання компанії (covenants) і визначено оптимальні гарантії для кредиторів (банків) щодо забезпечення виконання компанією своїх зобов'язань. Нові умови фінансування банками дозволили компанії вести та розвивати свій бізнес.

Презентація ЮФ "Василь Кісіль і Партнери", де доповідачами виступали партнер і керівник практики банківського та фінансового права Денис Лисенко та старший юрист цієї практики Юлія Кирпа, розкрила тему регуляторних і юридичних аспектів реструктуризації боргів в Україні. Була розглянута сама доцільність реструктуризації, коли в умовах нової фінансової реальності всі зацікавлені особи вже усвідомили, що у випадку неплатоспроможності боржника найкращі результати можуть бути досягнуті без застосування будь-яких офіційних процедур у зв'язку з неплатоспроможністю (банкрутством). Цілком очевидно, що для цього необхідно впровадження деяких механізмів реструктуризації, спрямованих на поліпшення фінансового стану боржника та на його санацію. Варіантами даного процесу можуть бути: збереження рівня боргового навантаження, при зміні графіка платежів, або ж зменшення боргового навантаження. Можлива також комбінація цих двох методів.

У порівнянні з процедурою банкрутства переваги реструктуризації полягають у наступному: вона дозволяє зберегти більш високу вартість активів боржника, не вимагає широкого розголосу, що дозволяє знизити несприятливий вплив на репутацію та довгострокові перспективи бізнесу компанії, дозволяє уникнути перехресного дефолту всередині групи, забезпечує більшу гнучкість для кредиторів у випадку списання активів, необхідність у якому може виникати, та не приводить до розірвання трудових договорів з керівництвом і звільнення співробітників боржника. Фахівці ЮФ "Василь Кісіль і Партнери" також розповіли учасникам круглого столу про основні інструменти реструктуризації, регуляторні обмеження НБУ, описали сам процес реструктуризації, реструктуризацію заборгованості перед декількома кредиторами (синдиковані кредити) і перед власниками облігацій, а також торкнулися досить спірного питання банкрутства як альтернативи реструктуризації.

Податкові наслідки різних механізмів реструктуризації боргів були освітлені представниками Податково-Юридичного відділу «Ernst & Young» Партнером Володимиром Котенко та менеджером Ігорем Чуфаровим. Фахівці «Ernst & Young» детально описали найпоширеніші способи реструктуризації позикової заборгованості: зниження процентної ставки за кредитним договором, прощення частини заборгованості, списання заборгованості в процедурі банкрутства, конвертацію кредиту в капітал (акції) боржника та передачу предмету застави в рахунок погашення, при цьому відзначивши, що податкові вигоди не є самоціллю цих інструментів. На їхню думку, з податкової точки зору основне завдання – уникнути обтяжного оподатковування для кредитора та боржника.

Велика кількість питань від аудиторії стала живим підтвердженням того, що тема ця наскільки складна, настільки й актуальна. Учасники круглого столу, серед яких були представники Астеліт, Віталюкс, Познякижилбуд, Феррекспо Петролеум Оншор, Фокстрот, ОТП Банку, Ощадного Банку, Першого Українського Міжнародного Банку та багатьох інших, були єдині в бажанні продовжити дискусію на цю тему.