Практичні аспекти захисту прав інтелектуальної власності у фармацевтичній галузі

25/05/2009

22 травня 2009 року в готелі «Воздвиженський» (Київ) відбувся семінар, присвячений захисту прав інтелектуальної власності у фармацевтичній галузі. Організатором заходу виступив Комітет з питань охорони здоров'я Європейської Бізнес Асоціації. В умовах ведення бізнесу в сучасному світі неможливо переоцінити важливість знання прав у сфері інтелектуальної власності. Завдяки значним лобістським зусиллям EBA вдалося досягти прогресу в сфері захисту прав інтелектуальної власності в Україні, однак багато проблем ще треба буде розв'язати.

Про що необхідно знати керівникові біотехнологічної компанії, перш ніж розпочати бізнес в Україні або стати партнером вітчизняної компанії? Які тонкості існують у сфері прав інтелектуальної власності й що необхідно для успішного виходу компанії на фармацевтичний ринок? Офіційний юридичний радник Комітету з питань охорони здоров'я - ЮФ «Василь Кісіль і Партнери» та інші експерти в цій галузі права докладно розглянули загадані вище питання. Були обговорені існуючі способи забезпечення збереження прав інтелектуальної власності в рамках діючого українського законодавства, права інтелектуальної власності у фармацевтичному досьє, питання інтелектуальної власності при реєстрації лікарських препаратів в Україні.

Старший юрист ЮФ «Василь Кісіль і Партнери» Олександр Мамуня представив доповідь, в якій йшла мова про деякі практичні аспекти захисту прав інтелектуальної власності в адміністративному й судовому порядку. Опираючись на значну практику юридичної фірми, що надає консультації клієнтам із широкого спектра питань щодо розробки, виробництва й реалізації фармацевтичної продукції, а також із супутніх регуляторних питань та питань захисту інтелектуальних прав, у своїй доповіді Олександр Мамуня торкнувся категорії об'єктів інтелектуальної власності або нематеріальних активів, після чого розповів про основні юридичні механізми захисту прав інтелектуальної власності.

Він також привів приклади дій, які визнаються порушенням прав інтелектуальної власності і розповів про правові способи захисту, які можуть застосовуватися щодо цього. Далі у своєму виступі Олександр Мамуня зупинився на взаємодії головних гравців індустрії з Антимонопольним комітетом України щодо питань захисту прав інтелектуальної власності. Слухачі семінару знайшли особливо корисним опис процедури подачі заяви про захист прав до АМКУ, процедури захисту прав інтелектуальної власності на митному кордоні, а також захисту прав Державним департаментом інтелектуальної власності.