Стратегії зростання в умовах глобальної економічної кризи - тема 3-го щорічного УКРАЇНСЬКОГО БАНКІВСЬКОГО ФОРУМУ

14/11/2008

Цього року Інститутом Адама Сміта було організовано 3-ій щорічний УКРАЇНСЬКИЙ БАНКІВСЬКИЙ ФОРУМ, присвячений актуальній темі "Стратегії зростання в умовах глобальної економічної кризи". Форум проходив у Києві в готелі "Прем'єр Палас" з 11 по 13 листопада 2008 р. Маючи величезну значимість для банківського сектору в Україні, цей щорічний захід надає можливість провідним українським та закордонним банкірам, а також аналітикам та економістам поділитися думками щодо перспективи розвитку галузі корпоративних і приватних банківських послуг.

З огляду на різку зміну кон'юнктури світового ринку та стрімкого зростання інфляції в країні цей рік став непростим як для іноземних, так і для українських банкірів, що спонукало їх досить радикально змінити стратегію свого розвитку. На третьому форумі лідери банківської галузі об'єднали свої зусилля для пошуку способів вирішення існуючих проблем, а також визначення пріоритетів подальшого розвитку.

Учасниками УКРАЇНСЬКОГО БАНКІВСЬКОГО ФОРУМУ цього року стали понад 250 провідних фінансистів з різних країн світу. У ході проведення СЕСІЇ ДЛЯ РЕГУЛЯТОРІВ глави Національних банків Центральної та Східної Європи обговорили можливі сценарії та варіанти розв’язання складного завдання, що полягає в підтриманні стабільності банківської системи та економіки в цілому на тлі глобальної кризи ліквідності і зростаючої інфляції.

У ході СЕСІЇ ВИКОНАВЧИХ ДИРЕКТОРІВ, у якій взяли участь Голови правління провідних українських та міжнародних банків, особливу увагу було звернуто на зміни, що відбулися останніми роками, а також на майбутні стратегії розвитку, які відповідають новій кон'юнктурі ринку. Разом із презентаціями високопоставлених осіб ключових урядових організацій була представлена також доповідь представника Державної податкової адміністрації України.

Під час сесії, присвяченій ПЕРСПЕКТИВАМ КОНСОЛІДАЦІЇ, Денис Лисенко, партнер і керівник практики банківського та фінансового права юридичної фірми "Василь Кісіль і Партнери", виступив з доповіддю на тему правових аспектів і тенденцій інтеграції українського банківського сектору. "Існуюча кон'юнктура ринку ймовірніше за все вимагатиме подальшої інтеграції банків, у тому числі як банків зі значним пакетом акцій, що належать єдиному акціонерові, так і банків, що перебувають у скрутному становищі", - наголосив пан Лисенко. Крім того, Денис Лисенко окреслив основні форми інтеграції, їх позитивні і негативні сторони, розповів про структуризацію операцій з придбання і злиття та поглинання, а також про створення банківських холдингів.

В завершення, пан Лисенко навів приклад нещодавньої угоди в галузі інтеграції, яку супроводжує ЮФ «Василь Кісіль і Партнери», розповів про поглинання банком "Skandіnavіska Enskіlda Banken AB" (Швеція) двох своїх дочірніх банків – ВАТ "СЕБ Банк" і АБ "Факторіал-Банк", що має завершитися поглинанням "Факторіала-Банку" зі створенням "СЕБ Банк" у вигляді безбалансового відділення.