Іван Юрченко розповідає про обмін активами в умовах кризи ліквідності

16/04/2009

15 квітня 2009 року у м. Києві відбулася конференція «Організація угод з придбання проблемних активів», організована компанією «Фінансовий аналітик – Сервіс».

Учасники заходу визначили галузі, привабливі для інвестування в період економічної кризи та основні проблеми, з якими стикаються інвестори в Україні; дали оцінку можливостям виходу із кризи для українських компаній та обговорили джерела фінансування проблемних активів. Окремий блок питань було присвячено специфіці угод із проблемними активами: проведенню due diligence, оцінці вартості проблемних активів, обліку боргів компанії, яку буде придбано, особливостям структурування таких угод.

Іван Юрченко, старший юрист «Василь Кісіль і Партнери», розповів учасникам конференції про юридичні аспекти обміну активами/акціями як однієї із тенденцій на ринку злиттів та поглинань в умовах кризи ліквідності. «Обмін активами в одній галузі дозволяє збільшити ринкову частку бізнесу та отримати конкурентні переваги. Для того, щоб результати обміну були максимально ефективними, партнери повинні мати спільні точки перетину бізнес інтересів, провести зважений аналіз єдиного бачення спільної діяльності та чітко розуміти всі нюанси майбутньої співпраці» - підкреслив пан Юрченко у своїй доповіді. Особливу увагу Іван приділив питанням структурування угод з обміну активами, особливостям укладання угоди про спільне управління активами. Також, були висвітлені питання антимонопольного законодавства, необхідності проведення due diligence та експертної оцінки активів, механізмам забезпечення захисту іноземних інвестицій.