Опціони допоможуть згладити обмеження рентабельності торгових площ

12/06/2009

11 червня в інформаційному агентстві ЛІГАБізнесІнформ відбулася прес-конференція «Опціони на поставку орендних послуг vs. Постанова КМУ №278» партнера ЮФ «Василь Кісіль і Партнер» Олега Альошина та старшого юриста Наталії Доценко-Білоус.

В пошуках додаткових резервів для компенсації недоотриманої рентабельності від оренди торгових приміщень, які можуть виникнути у власників та орендаторів ТЦ в результаті запровадження Постанови №278, пропонується оформлення опціонів на поставку орендних послуг. Про це на прес-конференції заявили Олег Альошин та Наталія Доценко-Білоус.

Опціони на поставку орендних послуг є похідними цінними паперами, придбання яких дозволить здійснити поставку орендної послуги по ціні, визначеній на дату придбання опціону. Опціон дозволяє не тільки спростити та зекономити й оптимізувати базу оподаткування та податкового планування, але й контролювати рентабельність. Випускати опціони може будь-яка юридична особа.

«Першою реакцією на Постанову 278 власників ТЦ може бути «відхід у тінь», ситуація, коли мінімальна частина орендної ставки буде сплачуватися офіційно, а решта – «чорним налом». Ті власники торгових площ, які ведуть відкриту публічну політику, не зможуть так довго існувати. Тим більше в умовах жорсткої конкуренції, загостреної існуючою кризою», - вважає Олег Альошин.

Ще одним способом обійти або згладити наслідки Постанови 278 може бути занижена оцінка вартості приміщення, закладена в розрахунковій формулі орендної ставки.

Гравці ринку відмічають, що «Торгова нерухомість – це ринок, що саморегулюється, і грубе втручання держави може негативно вплинути на дану сферу економіки. Ніхто із інвесторів не захоче приходити при таких умовах на український ринок торгової нерухомості. Крім того, більшість існуючих ТЦ можуть опинитися на межі банкрутства, що призведе до скорочення торгових приміщень для самих орендодавців», - вважає заступник директора Української Торгової Гільдії Сергій Хоменко.

Примітка: з 5 березня 2009 року Кабінетом Міністрів України були обмежені нормативи рентабельності за надання в оренду торгових приміщень (площ) на ринках з продажу продовольчих та непродовольчих товарів – до 20% (Постанова N278). При цьому органам місцевого самоврядування надано право на конкретизацію розміру рентабельності, не виходячи за обмеження 20% у відповідності із розробленим Мінекономіки та Деркомпідприємництва Порядком розрахунку цін на послуги та оренду торгових приміщень (площ) та їх обслуговування у торгових об’єктах, на ринках з продажу продовольчих та непродовольчих товарів. Основними факторами, що впливають на розмір орендної ставки, будуть балансова вартіcть приміщення або ринку, що належить орендодавцю, а також його прибуток в межах нормативу рентабельності.