Олександр Мамуня – доповідач на IV Професійній конференції «Захист інтелектуальної власності: практика в алкогольній, тютюновій та харчовій галузях»

17/06/2009

12 червня 2009 в м.Києві відбулася IV щорічна конференція «Захист інтелектуальної власності: практика в алкогольній, тютюновій та харчовій галузях».

У заході взяли участь понад 50 представників Департаменту інтелектуальної власності МОН України, Антимонопольного комітету України, Державної митної служби України, судових експертів, юристів та адвокатів, які спеціалізуються на практиці захисту інтелектуальної власності, представників алкогольної, тютюнової та харчової промисловості.

У рамках конференції особлива увага приділялася питанням правової охорони об’єктів інтелектуальної власності, захисту прав на об’єкти інтелектуальної власності у разі їх незаконного використання, захисту від недобросовісної конкуренції, стратегії управління правами інтелектуальної власності на підприємствах.

Олександр Мамуня, старший юрист ЮФ «Василь Кісіль і Партнери» виступив із доповіддю «Судовий захист прав інтелектуальної власності: практика розгляду справ про торгові марки», у якій розповів про основні юридичні механізми захисту та про найбільш поширені способи судового захисту прав інтелектуальної власності на торгові марки.

«Об’єкти права інтелектуальної власності, як правило, є нематеріальними активами підприємства, приховати які фактично неможливо, а у відношенні торгових марок – недоцільно. В умовах масового порушення прав інтелектуальної власності в Україні, зокрема, у сфері алкогольної, тютюнової та харчової промисловості, ефективний захист даних прав є надзвичайно актуальним питанням. При цьому варто враховувати, що особа може захистити права інтелектуальної власності, використовуючи засоби виключно юридичного, а не фактичного характеру. Тільки у разі забезпечення ефективного правового захисту ці об’єкти можуть мати певну цінність”, - підкреслив Олександр у своїй доповіді.