Наталія Доценко-Білоус розкриває тему фінансових пірамід у будівництві

07/08/2008

5 серпня 2008 року в Прес-центрі Інформаційного агентства ЛІГАБізнесІнформ відбулося чергове засідання "Юридичного прес - клубу" на тему "Фінансові піраміди в будівництві: правові тенденції". Наталія Доценко-Білоус, старший юрист ЮФ "Василь Кісіль і Партнери" виступила модератором і основним доповідачем засідання.

Пані Доценко-Білоус, сертифікований фахівець Державною комісією з коштовних паперів і фондового ринку (ГКЦБФР) з управління активами і торгівлею коштовними паперами, оцінила ризики покупців нерухомості, що будується, та проаналізувала причини їх виникнення. Особливий акцент був зроблений на прихованих ризиках для покупців, що виникають при придбанні нерухомості шляхом купівлі пакету цільових облігацій і участі у фондах фінансування будівництва.

"Найбільш непередбачуваним інструментом фінансування будівництва на сьогодні є цільові облігації, враховуючи їх початкову незакріпленість товаром, під який вони випущені, а також випуск за собівартістю будівництва одиниці площі", – заявила Наталія Доценко-Білоус. “Для мінімізації фінансових ризиків в будівництві рекомендується удаватися до страхування фінансових ризиків покупця, іпотеки нерухомості, що будується, на користь покупця і аналізу сумлінності забудовника", - підкреслила вона.

У засіданні "Юридичного прес-клубу" також взяли участь провідні українські юристи і аналітики у сфері будівництва і нерухомості. Експерти обговорили питання гарантій і ризиків інвесторів на ринку первинного фінансування будівництва, кризу і дефолти цільових облігації, нові способи залучення кошт в будівництво та інші правові аспекти функціонування ринку нерухомості.

Тема засідання була сформульована членами Прес-клубу – юристами і журналістами - з урахуванням актуальних питань, що стосуються ситуації на ринку нерухомості протягом останніх кількох місяців. У засіданні взяли участь більше 50 журналістів, у тому числі представники п'яти провідних телеканалів України.