Опціони – інструмент податкового планування: медицина, металургія, торгівля

16/07/2009

16 липня 2009 р. у Прес-центрі Інформаційного агентства ЛІГАБізнесІнформ відбулася прес-конференція на тему: «Опціони – інструмент податкового планування: медицина, металургія, торгівля». У заході взяли участь старший юрист ЮФ «Василь Кісіль і Партнери» Наталія Доценко-Білоус та Дмитро Олійник, виконавчий директор Інвестиційної групи «Про-Консалтинг».

Опціон є корисним інструментом для виробників завдяки податковим особливостям використання. При застосуванні опціону у торгових операціях вдається зменшити податкові зобов’язання по ПДВ та суттєво знизити навантаження з податку на додану вартість. Опціонна премія не є об’єктом оподаткування ПДВ у відповідності до пункту 3.2.1. Закону України «Про податок на додану вартість» та не включається до валового доходу як кошти від розміщення цінних паперів у відповідності до пункту 4.1.1., 7.6. Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств». Також, опціон дозволяє отримувати авансові платежі за поставки товару та послуги, що є не менш важливим, ніж зменшення податкових наслідків.

Для операторів торгової нерухомості важливим мотивом для використання опціонів стало обмеження рентабельності при оренді торгової нерухомості 20%, затверджене Кабінетом Міністрів у березні 2009 року. Використання опціонів на оренду нерухомості дозволяє закласти прибуток у премію опціону і, таким чином, уникнути її обмеження 20 %-ою маржею.

У ході прес-конференції було також розглянуто питання застосування опціонів на здійснення медичних послуг як засобу оптимізації податкових наслідків, а також як інструменту захисту споживача. Їх використання є вигідним як емітенту опціону, так і споживачу медичних послуг, який хеджує свій ризик вірогідного у поточних інфляційних умовах підвищення ціни на товар чи послугу, а також ризик у зв’язку з отриманням товару чи послуги у визначений час у майбутньому. Оскільки опціон лише дає право, але не зобов’язує покупця викупити товар чи послугу, то при необхідності залучення вільних коштів він може із мінімальними втратами, а можливо і з прибутком, продати ці цінні папери на вторинному ринку. Таким чином, цей інструмент у порівнянні зі страховим полісом дозволяє покупцеві більш мобільно розпоряджатися своїми коштами, виділеними на медичне обслуговування.

Наталія Доценко-Білоус детально пояснила про застосування опціонів у металургійній галузі: «Умови відстроченого попиту на металопрокат поставили перед українськими металовиробниками та металотрейдерами дилему: як знайти обігові кошти та задовольнити відстрочений попит без скорочення поточного виробництва, де знайти резерви для зниження вартості металопродукції без збитків для показників рентабельності. Ми пропонуємо застосовувати опціони на поставку металопрокату».

В числі вигод для металовиробника – емітента опціону, є поповнення обігових коштів за рахунок отримання опціонної премії від покупця, а також – відсутність ПДВ та податку на прибуток на суми, що поступають емітенту як кошти від розміщення опціонів. Крім цього, до переліку вигід для метало виробника попадає формування портфеля замовлень, що прогнозуються.

У свою чергу, для металотрейдера – покупця опціону, застосування цього фінансового інструменту дає право на придбання металопрокату по кризовій ціні, що склалася на дату придбання опціону. При цьому він може відмовитися від придбання металопрокату на виконання опціону.

«Зацікавлений металотрейдер або виробник металопродукції може випустити опціони на поставку металопрокату різних класів за визначеною ціною за 1 тону, що склалася на дату придбання опціону. При цьому зацікавлений покупець придбаває опціон як цінний папір, як право на майбутню купівлю металопродукції за ціною кризового періоду, завдяки чому емітент опціону отримує опціонну премію задовго до поставки, що планується», - пояснює механізм операцій із опціонами Наталія Доценко-Білоус.

Також, альтернативним засобом для вирішення дилеми металотрейдерів та виробників металопродукції, може стати використання закритих пайових недиверсифікованих венчурних фондів, які могли б концентрувати в своїх активах боргові зобов’язання металовиробників та їх корпоративні права, а також опціони.

Довідка
Опціон (англ. option) - договір, за яким покупець отримує право (але не обов’язок) здійснити придбання чи продаж активу за ціною, що була узгоджена раніше.

Опціони на поставку металопрокату – це похідні цінні папери, реєстрацію випуску яких проводить Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку, яка засвідчує право на придбання певного товару у майбутньому за ціною, закріпленою на дату придбання опціону.