Видобування нафти, газу та інших корисних копалин в Україні: на межі краху

02/07/2009

2 липня 2009 р., м. Київ. В інформаційному агентстві «Українські новини» відбулася прес-конференція, присвячена прийняттю Кабінетом Міністрів України нового Порядку видачі у 2009 році спеціальних дозволів на користування надрами (постанова КМУ №608 від 17 червня 2009 р.).

Учасники заходу, серед яких – представники Асоціації «Надрокористувачі України», Федерації роботодавців гірників, юридичних компаній повідомили, що розвиток видобутку нафти, газу та інших корисних копалин знаходиться під загрозою, оскільки новий Порядок змусить іноземних інвесторів покинути український ринок у зв’язку із вкрай невигідними та навіть нереальними умовами роботи на території України.

У відповідності до нового Порядку, перелік осіб, що мають право на отримання спецдозволів без аукціону, фактично, обмежений державними підприємствами та компаніями, у яких державна частка власності перевищує 60 відсотків. Переважна більшість таких підприємств навіть не має достатніх фінансових ресурсів для ефективної роботи у сфері надрокористування. Приватні ж компанії, включаючи власників цілісних майнових комплексів, збудованих з метою видобування корисних копалин, а також компанії, що раніше здійснили геологічне дослідження надр за власні кошти, будуть змушені змагатися за отримання спецдозволів на аукціоні.

Виступаючи на прес-конференції, старший юрист «Василь Кісіль і Партнери» Михайло Щітка зазначив: «Процедура прийняття Порядку видачі спеціальних дозволів на користування надрами була вкрай непрозорою. Кабінет Міністрів не врахував жодного із зауважень та коментарів, поданих представниками роботодавців, видобувних компаній та юристами, в ході публічного обговорення проекту Порядку. Прийнятий Порядок, всупереч положенням діючого законодавства, надає органам державної влади безпрецедентно широкі повноваження для втручання в діяльність надрокористувачів і, в той же час, звужує права приватних інвесторів».

Також була піддана критиці постанова КМУ №609 від 17 червня 2009 р., якою затверджений порядок проведення у 2009 році аукціонів з продажу спецдозволів. Інформація щодо узгодження та прийняття рішення про виставлення ділянок на аукціон недоступна для широкої громадськості, відповідно видобувні компанії не мають можливості заздалегідь планувати свою участь у ньому. У той же час, процедура участі в аукціонах ускладнена таким чином, що виконати всі вимоги та вкластися у встановлений термін приватним претендентам на участь в аукціонах (особливо іноземним компаніям) фактично неможливо.

За результатами прес-конференції, учасниками заходу було прийнято рішення про необхідність об’єднати зусилля та активізувати діяльність щодо захисту прав приватних надрокористувачів та вдосконалення нормативної бази, що регулює відносини у сфері розвідки та видобування корисних копалин в Україні.