Закон України "Про акціонерні товариства": шлях до розвитку або нові проблеми?

14/07/2009

13 липня 2009 року в Прес-центрі Інформаційного агентства ЛІГАБізнесІнформ (Київ, вул. Шамрило, 23) відбувся Круглий стіл на тему: "Закон України "Про акціонерні товариства": шлях до розвитку або нові проблеми?". Його метою було привернути увагу громадськості до впровадження в діяльність акціонерних товариств вимог Закону України "Про акціонерні товариства" і обговорити проблеми, пов'язані з їхнім застосуванням, налагодивши діалог між учасниками цього процесу.

Модератором заходу виступила заступник голови правління ВАТ КБ "Хрещатик" Ольга Ратушнюк, яка відзначила наступне: "Пройшов рік від прийняття Закону про акціонерні товариства, і майже три місяці, як він набув чинності. Однак, у ньому залишається багато питань, які потрібно врегулювати".

На думку учасників дискусії, у якій ЮФ «Василь Кісіль і Партнери» представляла старший юрист Анна Бабич, даний закон дає позитивне посилання для розвитку фондового ринку в Україні, однак ряд його норм потребує вдосконалення. Важливість даного законодавчого акту важко переоцінити, тому що він стосується діяльності всіх 32 тис. українських акціонерних товариств і, захищаючи міноритарних акціонерів, спрямований на те, щоб полегшити підприємствам залучення капіталу й, в результаті, створити в Україні повноцінне корпоративне законодавство, що неминуче призведе до становлення національного ринку капіталу. Однак, для реалізації норм закону необхідно обновити інфраструктуру фондового ринку та полегшити процедуру купівлі-продажу акцій для приватних інвесторів.

Зокрема, пані Ратушнюк підняла актуальне для багатьох гравців ринку питання організації торгівлі цінними паперами, адже на даний момент із 22 тисяч зареєстрованих в Україні АТ тільки близько 15% відповідає встановленим на біржі правилам лістингу. Крім того, невирішеною залишається проблема ринкової вартості цінних паперів.

Сергій Бірюк, член Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку повідомив про те, що ДКЦПФР готова вислухати пропозиції всіх зацікавлених сторін процесу й врахувати їх при розробці доповнень і змін у чинний закон. У свою чергу, Ігор Селецький, директор по розвитку ВАТ "Фондова біржа ПФТС" заявив: "Ми готові поміняти наші правила лістингу на менш вимогливі, зокрема, по прибутковості, тільки після того, як це зробить Комісія".

Коментуючи проблему обов'язкового лістингу для публічних АТ, а також пов'язану із цим проблему неефективних власників, експерт ЮФ "Василь Кісіль і Партнери" Анна Бабич відзначила: "Очікуване введення третього рівня лістингу є, швидше за все, тимчасовим і "штучним" рішенням практичних проблем, що виникають у зв'язку з вимогою обов'язкового лістингу для публічних АТ".