Василь Кісіль і Партнери спільно з Європейською Бізнес Асоціацією провели другу хвилю дослідження Індекс інвестиційної привабливості України у 2020 році

15/12/2020

Індекс інвестиційної привабливості знизився у другій половині 2020 року до 2,40 балів з 5-ти можливих. Результати індексу демонструють безпрецедентне зниження настроїв генеральних директорів, співставне з оцінками 2013 року. Такими є висновки нової хвилі експертного дослідження, проведеного Європейською Бізнес Асоціацією разом з юридичною фірмою Василь Кicіль і Партнери. У попередньому періоді показник індексу складав 2,51 балів. 

Більшість генеральних директорів членських компаній Асоціації, а саме 78% вважають поточний інвестиційний клімат несприятливим, і цей показник суттєво збільшився з початку року – на 16%. Ще 16% респондентів вважають поточний інвестиційний клімат нейтральним. Тільки 6% опитаних вважають інвестиційний клімат сприятливим, порівняно з 4% у першій половині 2020 року. 

Оцінка динаміки бізнес-клімату теж продовжує падати. Так, 66% директорів помітили погіршення інвестиційного клімату порівняно з попередніми 6 місяцями, ще 29% переконані, що умови ведення бізнесу не зазнали змін, і тільки 5% вважають, що вони дещо поліпшились. Порівняно з початком року кількість оптимістів зменшилась удвічі, а відсоток СЕО, що помітили погіршення, дещо зріс. 

Прогнози щодо наступних пів року також погіршуються. Тільки 10% СЕО сподіваються на поліпшення інвестиційного клімату впродовж наступних 6 місяців. На початку року таких було 15% і, як демонструє поточна хвиля опитування, очікування тільки 6% з них справдилися. Далі думки розділилися – 45% опитаних вважають, що інвестклімат не зазнає змін у наступні пів року, і ще 45% прогнозують, що умови ведення бізнесу в Україні ще більше погіршаться. 

Половина директорів, а саме 50% вважають, що новим інвесторам буде невигідно заходити в Україну протягом наступних 6 місяців, при цьому 12% стверджують, що вигідно, і ще 38% опитаних вагаються. 

Хоча за останніх пів року директори помітили не надто багато змін на краще, серед позитиву бізнес-лідери все ж виділили відносно швидке відновлення економіки після спаду внаслідок карантину, контрольовану інфляцію, зниження облікової ставки, стабільний курс національної валюти, спрощення валютних операцій, лібералізація ринку землі, впровадження державних е-сервісів. 

До негативних факторів, таких як криза судової влади та відсутність верховенства права, відсутність зрушень у боротьбі з корупцією та значний вплив тіньової економіки додалися впровадження обмежувальних заходів, нестабільність податкового законодавства, ситуація навколо КСУ, загроза припинення співпраці з МВФ, ускладнення взаємодії з податковою та митницею, контролюючими та правоохоронними органами. 

Генеральні директори визначають такі пріоритетні завдання на 2021 рік, аби поліпшити інвестиційний клімат в Україні – перезавантаження судової системи, деолігархізація влади, розбудова ефективної та незалежної антикорупційної інфраструктури, позбавлення від бюрократії, зниження адміністративного та податкового тиску на бізнес, призначення проєвропейських реформаторів на державні посади, відновлення та підтримка співпраці з міжнародними фінансовими інституціями, реформа правоохоронних органів та результативна боротьба з контрабандою, в тому числі за рахунок посилення фіскалізації, встановлення рівних правил гри для бізнесу. 

«Перед бізнесом і перед державою стоїть багато важливих завдань на 2021 рік. Як ми бачимо, накопичився доволі великий перелік проблем, які є наслідками як пандемії, так і внутрішніх рішень чи бездіяльності. Бізнес окреслив сфери, які потребують негайної уваги та прогресивних змін з боку держави, маємо надію, що Президент, Уряд та Верховна Рада візьмуть його до уваги при формуванні свого to-do списку на наступний рік. Вже було згаяно достатньо часу, тож тепер країна потребує правильних, рішучих дій для поліпшення бізнес-клімату та економічного розвитку», - коментує результати дослідження Анна Дерев’янко, виконавчий директор Європейської Бізнес Асоціації. 

Андрій Стельмащук, керуючий партнер юридичної фірми Василь Кicіль і Партнери зазначив: «За результатами цієї хвилі опитування 94% респондентів вважають, що слабка судова система є однією з причин низької інвестиційної привабливості України. Це може бути пов’язано зі збігом ряду обставин: пандемія, недостатні комунікації влади про напрямок руху країни, у тому числі в контексті судової реформи. Я переконаний, що проблема недовіри до судів має вирішуватися комплексно і включати не лише судову ланку, а й реформу системи правоохоронних органів та адвокатури. Крім того, потрібно боротися з попитом на корупцію і незаконні практики – працювати над підвищенням правової свідомості громадян і долати правовий нігілізм».

ЯК ВИМІРЮЄТЬСЯ ІНДЕКС

Європейська Бізнес Асоціація проводить дослідження «Індекс інвестиційної привабливості України» з 2008 року. За всю історію вимірювання Індекс жодного разу не сягнув позитивної зони – вище 4 балів.

У цій хвилі опитування взяв участь 101 керівник найбільших міжнародних та українських компаній. Для розрахунку індексу ми використовуємо шкалу Лайкерта, яка має 5 градацій, де: 1 – це вкрай негативно, 5 – вкрай позитивно, 3 – нейтрально.

Юридичний партнер дослідження – Василь Кicіль і Партнери. Аналітичний партнер – Gemius.