Василь Кісіль і Партнери та ПрессКом виграли справу для KFC та Pesto Café про стягнення винагороди за виконання фонограм у ресторанах

28/04/2021

Василь Кісіль і Партнери успішно представили в суді ТОВ ПрессКом у справі проти Української ліги авторських та суміжних прав (УЛАСП).

ПрессКом – компанія, яка постачає комерційним закладам (ресторани, магазини тощо) аудіо контент. Деякі клієнти компанії отримали позови від УЛАСП про стягнення упущеної вигоди за публічне виконання фонограм у закладах.

Команда практики інтелектуальної власності Василь Кісіль і Партнери у складі Іларіона Томарова, адвоката, радника та Дар’ї Ромащенко, юристки, адвокатки, представляли у суді ТОВ ПрессКом та його клієнтів: Тесті-Фуд (мережа ресторанів KFC) та Бастет-Фем (мережа ресторанів Pesto Cafe). Відповідачі уклали договори про виплату винагороди із представником правовласників, а правовласники вилучили права з управління УЛАСП. Отже, УЛАСП не мала права на подачу такого позову.

Північний апеляційний господарський суд під час перегляду рішень суду першої інстанції відмовив у задоволенні позовів до Тесті-Фуд (KFC) та Бастет-Фем (Pesto Cafe). УЛАСП фактично є збирачем винагороди (роялті) і такі кошти не є його доходом, тому винагорода не є недоотриманим прибутком ОКУ. Отже, він не має права подавати позов про їх стягнення без доручення конкретних правовласників. В результаті, УЛАСП відмовилася від нових позовів, які подавала до інших клієнтів ПрессКом.