Василь Кісіль і Партнери та СВГ Плюс виграли справу про тривале митне оформлення скрапленого газу

16/04/2021

Адвокати Василь Кісіль і Партнери успішно представили у суді інтереси компанії СВГ Плюс у справі про відшкодування збитків, завданих тривалим митним оформленням скрапленого газу та нафтопродуктів.

Наприкінці 2016 року Енергетична митниця ДФС, виконуючи вказівки СБУ, призупинила митне оформлення товару, щоб взяти проби продукції. Згодом, Укрзалізниця заборонила експлуатацію вагонів зі скрапленим газом, щодо яких СБУ проводило розслідування. Мінекономіки запровадило спеціальні санкції проти компаній-імпортерів скрапленого газу у вигляді заборони зовнішньоекономічної діяльності. Енергетична митниця і надалі не проводила митне оформлення газу.

У 2017 році компанія СВГ Плюс звернулася до суду з позовом про відшкодування шкоди та стягнення з державного бюджету завданих їй Митницею збитків у розмірі 4,5 млн грн у зв’язку з тривалим митним оформленням ввезеного в Україну скрапленого газу, дизельного пального та бензину.

Справа розглядалася господарськими судами майже чотири роки. Верховний Суд двічі направляв справу на новий розгляд. Зрештою, 31 березня 2021 року Верховний Суд підтвердив висновки судів першої та апеляційної інстанцій про незаконність затримання поставленого товару Енергетичною митницею та наявність підстав для стягнення з Державного бюджету України завданих компанії збитків у розмірі майже 4,5 млн грн. 

Окрім стягнення збитків, адвокатам Василь Кісіль і Партнери вдалося також домогтися часткового відшкодування СВГ Плюс витрат на професійну правничу допомогу та стягнути з Митниці 440 тис грн.

Інтереси СВГ Плюс в суді представляли Олег Качмар, адвокат, партнер Василь Кісіль і Партнери та Олександра Бортман, адвокатка, старша юристка.

СВГ Плюс – компанія, яка займається оптовою торгівлею нафтопродуктами та пропонує своїм клієнтам високоякісні скраплений газ, дизпаливо та бензин, які відповідають європейським нормам та стандартам.