Василь Кісіль і Партнери успішно захистили інтереси Валерія Томіленка у справі щодо звинувачення в розтраті державного майна в особливо великих розмірах

01/10/2021

Валерій Томіленко у період з 16 грудня 2014 року по 29 квітня 2015 виконував обов’язки голови правління Державної продовольчо-зернової корпорації України (ДПЗКУ).  

У 2016 р. п. Томіленка було арештовано та в подальшому обвинувачено у розтраті державних коштів. 

Національне антикорупційне бюро (НАБУ) та Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) стверджували, що п. Томіленко вступив у змову з двома керівниками приватних підприємств та уклав два фіктивні контракти на постачання кукурудзи. Оскільки ДПЗКУ здійснило передоплату, а контракти не були вчасно виконані, то це, на думку правоохоронних органів, завдало збитків майже на 90 млн грн. 

29.09.2021 Вищий антикорупційний суд (ВАКС) постановив виправдувальний вирок щодо п. Томіленка та двох інших обвинувачених. ВАКС дійшов висновку, що САП не надала жодних доказів наявності змови між обвинуваченими, внаслідок укладання даних договорів ДПЗКУ отримало прибуток. Також суд зазначив, що господарська діяльність завжди пов’язана з ризиком невиконання взятих на себе зобов’язань та може завдати збитків одній, або й обом сторонам договору, проте це не робить учасників такої угоди злочинцями.

Над стратегією захисту та представництвом клієнта працювала команда практики кримінального права у складі партнера Назара Кульчицького, старшої юристки Андріани Кульчицької та юриста Марка Головача