Василь Кісіль і Партнери успішно представили у суді інтереси ГО Вікімедіа Україна

15/12/2021

Василь Кісіль і Партнери успішно представили у суді інтереси громадської організації Вікімедіа Україна у справі про визнання недостовірною публікації та її спростування.

У липні 2020 р. Вікімедіа Україна, українська громадська організація, визнана Фондом Вікімедіа (Wikimedia Foundation), яка займається популяризацією та розвитком вільної інтернет-енциклопедії Вікіпедія, оприлюднила у власному блозі публікацію щодо діяльності громадської організації Вікіпедія Україна – новоствореного об’єднання, яке попри назву не має юридичного зв’язку з Wikimedia Foundation або іншими особами, відповідальними за підтримку вільної інтернет-енциклопедії Вікіпедія.

Матеріал мав на меті пояснити, що ГО Вікіпедія Україна не має дозволу на використання ТМ Wikipedia і порушує правила спільноти, зокрема, пропонуючи розміщувати статті у Wikipedia за плату без належного розкриття цього факту, як вимагають правила інтернет-проєкту; натомість ключові публічні особи цього об'єднання безстроково заблоковані у вільній інтернет-енциклопедії Вікіпедія.

У відповідь ГО Вікіпедія Україна звернулося із позовом до ГО Вікімедіа Україна про визнання публікації недостовірною та спростування.

Команда практики інтелектуальної власності Василь Кісіль і Партнери захищала інтереси ГО Вікімедіа Україна та співпрацювала із Wikimedia Foundation, власником ТМ Wikipedia.

Адвокати Іларіон Томаров та Дар’я Ромащенко довели у суді, що: позивач не має права заявляти вимоги щодо частини висловлювань, які його не стосуються; частина суджень у публікації виражають суб’єктивну думку ГО Вікімедіа Україна, яка не може бути визнана недостовірною, а решта – достовірні твердження, докази яких наведені, зокрема, в самій публікації.

Суд врахував, що позивач не надав доказів щодо заявлених обставин, тому відмовив у задоволенні позову та стягнув із ГО Вікіпедія Україна витрати на професійну правничу допомогу.

Команда переконала суд на доказ достовірності тверджень публікації взяти до уваги локальні правила ресурсу Wikipedia.org, якими визначені умови блокування користувачів, та використання ТМ Wikipedia, а також електронні підтвердження блокування осіб, вказаних у публікації.