Василь Кісіль і Партнери підтримують проєкт Vkursi Zemli Ukraine: Цифровізація земельного банку України. Сумська область

15/06/2021

14 червня 2021 р. Василь Кісіль і Партнери спільно із Vkursi Agro презентували Всеукраїнський проєкт Vkursi Zemli Ukraine: Цифровізація земельного банку України. 

Vkursi Zemli Ukraine — це Всеукраїнський проект з цифровізації земель поза межами населених пунктів. В рамках оцифрування та аналізу використовуються відомості про земельні ділянки з державних реєстрів, дані супутникового моніторингу, GIS та Big Data технології. 

Мета проєкту — надати громадянам, громадам, агробізнесу, державним органам максимум інформації та аналітики про ключові аспекти земельних відносин в кожній області України: хто найбільші власники та користувачі земель, яка реальна площа земель в с/г обробітку, які ризики правопорушень у сфері землекористування, скільки податкових надходжень кожна область недоотримує від використання земель, та розкрити багато інших питань.

За результатами дослідження в Сумській області оцінка щорічних втрат та недонадходжень до бюджетів громад області внаслідок тіньової оренди с/г земель та інші фактори неефективного обліку і управління у сфері земельних відносин, складають 788 млн грн. Площа ризикових земель області – 347 тис га, що становить 14,5% площі всієї Сумської області. 

Володимир Ігонін, партнер ЮФ Василь Кісіль і Партнери прокоментував: «Земля для України має особливе значення. З площею понад 600 тис кв км Україна – найбільша за територією європейська країна. За даними FAO (Продовольча і сільськогосподарська організація ООН), в Україні найбільша частка ріллі (понад 33,5 млн га) стосовно території держави. Загальновідома і родючість українських чорноземів, що становлять чверть усіх світових запасів. Такі безцінні ресурси забезпечили Україні гідне місце на світових ринках сільськогосподарської продукції. За експортом кукурудзи, пшениці, олії тощо Україна з року в рік займає чільне місце серед лідерів.

Разом із тим, ефективність сільського господарства і врожайність із гектара в нашій країні нижча у порівнянні з лідерами аграрного виробництва. На глобальному рівні українському агросектору не вистачає сучасних технологій, інвестицій, розвиненої інфраструктури, насамперед ‒ зрошувальної. Однак, в Україні є приклади високотехнологічних бізнесів, які послуговуються передовими досягненнями прогресу – від точного землеробства до безпілотних тракторів. Такі приклади, а також розвинений в Україні ІТ-сектор переконують, що поєднання унікальних природних ресурсів із сучасними технологіями дозволить якісно поліпшити ефективність агровиробництва. Ми сподіваємося, що проєкт з оцифрування земель України допоможе досягнути цієї мети».

Проєкт реалізується спільно командою експертів Vkursi Agro та SmartFarming за підтримки UKRSIBBANK BNP Paribas Group, юридичної фірми Василь Кісіль та Партнери та за сприяння Міністерства аграрної політики та продовольства України.

Скачати звіт Vkursi Zemli Ukraine: Сумська область можна за посиланням.