Василь Кісіль і Партнери успішно представили ТОВ Кищенці у податковому спорі на суму майже 6 мільйонів гривень

07/12/2023

У квітні 2019 р. невідомі особи, видаючи себе за голландську компанію, з якою ТОВ Кищенці (Товариство) напередодні уклало контракт на поставку нетелів та відповідно вже здійснило часткову оплату за товар, надіслало на електронну пошту Товариства лист з проханням перерахувати другу частину оплати по договору на інший банківський рахунок. Товариство, будучи впевненим на 100%, що комунікує зі своїм справжнім контрагентом, здійснило перерахунок коштів на наданий рахунок.

Восени 2022 р., за результатами перевірки, податковий орган виснував, що переказ Товариством коштів на рахунок невідомих осіб є імпортною операцією та напряму стосується контракту з голландською компанією.  Відповідно, застосував до Товариства положення Закону України «Про валюту і валютні операції» та найвищу міру покарання – пеню у розмірі суми платежу (майже 200 тис. євро) за порушення граничних строків розрахунків.

Суд першої інстанції повністю підтримав таку позицію податкового органу.

Однак, команді юристів ЮФ Василь Кісіль і Партнери у складі керуючого партнера Андрія Стельмащука, партнера Володимира Ігоніна,  старшого юриста Єгора Свідла, юриста Василя Притули, а також юристки Аліни Ратушної, вдалося досягти позитивного результату в суді апеляційної інстанції.

Апеляційний адміністративний суд повністю підтримав позицію адвокатів Василь Кісіль і Партнери та відповідно зазначив, що « … умовою виникнення операції імпорту товару є наявність між резидентом України та особою - нерезидентом договірних відносин поставки (купівлі-продажу) … Водночас, таких відносин між позивачем та невідомою особою (особами), на користь якої … було помилково здійснено платіж на підставі платіжного доручення … не виникало».

Єгор Свідло, адвокат ЮФ Василь Кісіль і Партнери так коментує цю судову справу: «Насамперед слід віддати належне професіоналізму і неупередженості суддів Шостого апеляційного адміністративного суду. На жаль, таке трапляється рідко, коли судді повністю заглиблюються в обставини конкретної справи, а не діють за напрацьованим «шаблоном». Позиція ж суду щодо правильного трактування положень Закону України «Про валюту і валютні операції» заслуговує окремої уваги, оскільки змінює «правила гри» у всій правозастосовчій практиці, яка роками існувала в Україні. 
Здавалося б проста і зрозуміла думка – грошові кошти, переведені на рахунок не контрагента по зовнішньоекономічному договору, в жодному разі не стосуються і не можуть стосуватися операції з імпорту (експорту). Проте фактично тільки зараз ця думка була обґрунтована і «виписана» в судовому рішенні, яке набрало законної сили. 
Суд чітко визначив, що до операцій з перерахування коштів поза межами зовнішньоекономічного договору положення Закону України «Про валюту і валютні операції» не застосовуються, а податкові органи не мають права нараховувати пеню за порушення строків розрахунків по цим операціям»
.

Корнеліс Хузінха, власник та засновник ТОВ Кищенці так коментує позитивне рішення суду: «Я надзвичайно щиро вражений професійним підходом до своєї роботи суддями апеляційного суду, що мені, як громадянину Нідерландів, додає впевненості у залученні інвестицій в Україну.
Прикрим є той факт, що податкова служба застосовує шаблонні підходи у проведенні перевірок, єдиною метою яких, на жаль, є накладення величезних штрафів на бізнес без глибокого та об’єктивного вивчення тих чи інших обставин справи. Замість того, щоб фермер займався своєю господарською діяльністю, вирощував хліб, дякуючи нашим контролюючим органам, він має витрачати надзвичайно багато часу та коштів на доведення своєї порядності у судах України.
Також хочеться відмітити високий професіоналізм адвокатів Василь Кісіль і Партнери, які допомогли нам у цій справі, починаючи з досудового оскарження результатів перевірки податкової».

ТОВ Кищенці – підприємство, засноване у 2001 році, займається тваринництвом, рослинництвом, вирощуванням зернових та технічних культур.