Василь Кісіль і Партнери успішно представили ТОВ Рост Агро у податковому спорі на суму майже 33 мільйони гривень

06/03/2024

Адвокати Василь Кісіль і Партнери успішно представили інтереси Товариства з обмеженою відповідальністю Рост Агро, одного з найбільших в Україні виробників та експортерів продукції насінництва, у податковому спорі.

Податкові органи застосували до компанії фінансові санкції в розмірі майже 33 мільйони гривень за начебто порушення строків розрахунків у сфері зовнішньоекономічної діяльності. 

Контролюючі органи керувалися тим, що Закон України «Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті» (зараз Закон України «Про валюту і валютні цінності») не передбачає такої підстави для зупинення строків нарахування пені за порушення строків розрахунків за зовнішньоекономічними договорами як звернення платника податків до нотаріуса для вчинення виконавчих написів про стягнення заборгованості. 

Приймаючи це рішення, податкові органи проігнорували той факт, що законодавство інших країн може передбачати інший порядок стягнення безспірної заборгованості, відмінний від тих, що передбачені українським законодавством про валютний контроль.

Під час розгляду справи адвокати Василь Кісіль і Партнери наголошували на тому, що законодавство країни, в якій зареєстрована компанія, з якою Товариство укладало договори поставки, передбачає лише один механізм стягнення безспірної заборгованості – звернення до нотаріуса для отримання виконавчого напису. Судовий порядок стягнення заборгованості, що може бути підставою для зупинення строків нарахування пені, законодавством цієї країни не передбачений.

Київський окружний адміністративний суд погодився з вищезгаданою позицією адвокатів та визнав, що в силу певних особливостей законодавства іншої держави Товариство було позбавлене права на звернення до судових органів. Відтак, звернення за виконавчим написом до нотаріуса, на думку суду, є тією обставиною, з настанням якої зупиняються строки нарахування пені за порушення строків розрахунків за зовнішньоекономічними договорами.

Інтереси ТОВ Рост Агро у спорі представляли старший юрист, адвокат Єгор Свідло та юристка Аліна Ратушна.

Єгор Свідло, адвокат Василь Кісіль і Партнери так коментує позицію суду: «Це рішення суду є найкращим прикладом того, що потрібно застосовувати не лише букву, а й дух закону. Відсутність у законі такої підстави для зупинення строків нарахування пені як звернення до нотаріуса не може дозволяти податковим органам стягувати з платників податків мільйонну пеню, якщо є докази того, що платник податків діяв добросовісно і вчинив всі передбачені законодавством іншої держави дії для стягнення заборгованості по зовнішньоекономічному контракту».

Максим Бернацький, директор ТОВ Рост Агро коментує успішний результат: «У податкових органів дуже дивний підхід – вони вважають, що одноособово можуть визначати спосіб захисту інтересів підприємства у зовнішньоекономічних відносинах. Ігноруючи при цьому як особливості національного законодавства інших країн, так і ефективність того чи іншого способу захисту. Це не перша спроба податкової накласти на нас фінансові санкції з подібних підстав. Але у кожному випадку, хоч і у різних інстанціях, завдяки надійній і результативній роботі команди адвокатів Василь Кісіль і Партнери, нам вдається захистити свої законні інтереси».