Юристи ЮФ «Василь Кісіль і Партнери» розповідають про юридичні аспекти діяльності франчайзингу в Україні

30/03/2009

26 березня 2009 року в Києві розпочав свою роботу III Міжнародний форум «Brand4Rent – Франчайзинг та інші бізнес-можливості».

Учасники форуму, серед яких – представники громадських та державних організацій, інвесторів, франчайзерів, франчайзі, професійних консультантів – обговорили стан франчайзингу в Україні та перспективи його розвитку; поділилися досвідом розвитку франчайзингових мереж, в тому числі закордонних; визначили пріоритети у розробці франчайзингового законодавства в Україні.

Наталя Микольська, старший юрист та Анжела Махінова, юрист ЮФ «Василь Кісіль і Партнери», визнані експерти в галузі міжнародної торгівлі та франчайзингу, активні учасники робочої групи EBA з франчайзингу, розповіли делегатам про юридичні аспекти функціонування франчайзингу в Україні.

«Узгодження договорів франчайзингу: чи можливий компроміс (правові аспекти)» - у доповіді на цю тему Наталя Микольська розкрила основи правового регулювання франчайзингу в Україні, розповіла про нормативні акти у цій сфері, вимоги до договорів франчайзингу, основні етапи укладання таких договорів. Окремо Наталя визначила проблеми, які можуть виникнути при укладанні договорів франчайзингу та положення, які потребують особливої уваги (баланс прав та обов’язків, право “першої шлюбної ночі», положення про не конкуренцію, одностороннє призупинення дії договору і т.п.). Також, пані Микольська підкреслила необхідність прийняття спеціального закону про франчайзинг, який визначить рамки правового поля для розвитку франчайзингу в Україні.

Про «наріжний камінь» франчайзингових відносин, право інтелектуальної власності, розповіла Анжела Махінова. Зокрема, Анжела висвітлила витання предмету договору франчайзингу, специфіку передачі прав інтелектуальної власності по договорах франчайзингу, а також дала учасникам форуму ряд практичних порад щодо укладання договорів франчайзингу.