ІІ Щорічний форум з корпоративного права

04/11/2008

31 жовтня 2008 р. в готелі "HYATT Regency", Київ, Асоціація юристів України провела ІІ Щорічний форум з корпоративного права. Цього року основною метою цього заходу стало обговорення Закону "Про акціонерні товариства", що був підписаний Президентом України 22 жовтня і опублікований в офіційному виданні 29 жовтня 2008 року.

Донедавна основним спеціальним законодавчим актом, що регулює діяльність акціонерних товариств в Україні, був Закон України «Про господарчі товариства», прийнятий у 1991 році. Не дивно, що прийняття українським парламентом нового Закону України «Про акціонерні товариства» через 17 років стало важливою подією як для юристів, що практикують у даній сфері, так і для всіх тих, хто, так чи інакше, пов'язаний з організацією бізнесу в Україні. В цілому, фахівці позитивно оцінили вплив даного законодавчого акту на інвестиційний клімат у країні. Зокрема, основним досягненням Закону є прийняття цілого ряду положень, спрямованих на забезпечення захисту прав міноритарних акціонерів, вдосконалення структури корпоративного керування акціонерних товариств і усунення прогалин і колізій у чинному законодавстві.

Учасники ІІ Щорічного форуму з корпоративного права: юристи-практики провідних фірм України, адвокати, судді, науковці, представники органів державної влади, профільних організацій і міжнародних організацій, а також журналісти профільних і ділових ЗМІ обговорили нові можливості розвитку бізнесу в рамках Закону України «Про акціонерні товариства» та загальні перспективи розвитку законодавства України відповідно до тенденцій законодавства Європейського Союзу в даній сфері.

Керуючий партнер ЮФ «Василь Кісіль і Партнери» Олег Макаров виступив модератором сесії «Злиття і поглинання: цивілізований шлях», у рамках якої партнер фірми та керівник практики корпоративного права/M&A Денис Лисенко розповів про ролі юридичного аудита в інтересах продавця (Vendor Due Diligence) у процесі підготовки компанії до продажу. Під час свого виступу пан Лисенко відзначив: «Останні тенденції українського ринку M&A свідчать про те, що більше ефективне структурування й проведення M&A трансакції багато в чому обумовлено підготовкою, що самостійно проводить продавець ще до початку переговорів з потенційним покупцем або інвестором. Юридичний аудит компанії в інтересах продавця (Vendor Due Diligence) є основним інструментом на даній стадії».

В роботі форуму також взяли участь юристи корпоративного департаменту фірми Анна Бабич і Сергій Савчук та юристи судового департаменту – Андрій Стельмащук і Олексій Случ