Круглий стіл "Корпоративна відповідальність: як оцінити внесок бізнесу в розвиток суспільства?"

07/11/2008

6 листопада 2008 року в готелі Regency Hyatt, Київ, відбувся Круглий стіл "Корпоративна відповідальність: як оцінити внесок бізнесу в розвиток суспільства?", організований Асоціацією Менеджерів Росії, Вищою школою менеджменту Санкт-Петербурзького державного університету та ВД "Коммерсантъ-Украина". Основною метою круглого столу було надання дискусійного майданчику для обміну досвідом роботи в умовах кризи та обговорення ключових проблем розвитку корпоративної соціальної відповідальності (КСО) у великих українських, російських і міжнародних корпораціях. Цей захід також став підготовчим етапом організації першого Євразійського саміту з КСО, що відбудеться 27-28 січня 2009 р. в Києві.

Топ-менеджери російських і українських компаній, відповідальні за питання корпоративної соціальної відповідальності, включаючи керівника зі зв'язків з громадськістю ЮФ "Василь Кісіль і Партнери" Тетяну Сабітову, представники міжнародних організацій і державних регулюючих органів, консультанти та експерти в даній галузі зібралися для ефективного діалогу на тему корпоративної соціальної відповідальності між державою, бізнесом і суспільством у цей непростий час.

На думку віце-президента Конфедерації роботодавців України Олексія Мірошниченка криза – це момент істини, коли соціально відповідальний бізнес зобов'язаний максимально зберегти виробництво, максимально дотримуватися прав працівників і використати легальні інструменти для мінімізації втрат працівників. Пан Мірошниченко також підкреслив важливість соціального діалогу між урядом, роботодавцями і профспілками.

Олександр Бім, Радник Генерального директора найбільшої вугільно-енергетичної компанії Росії "СУЭК", що займає перше місце в РФ і сьоме у світі за обсягом видобутку енергетичних вугіль, поділився досвідом в галузі складання соціальних звітів, які, в остаточному підсумку, допомагають компаніям формувати принципи цілеспрямованої соціальної політики, активізувати ефективність діалогу із зацікавленими сторонами і переходити від соціальних витрат до соціальних інвестицій. Пан Бім відзначив, що в умовах глобальної кризи і відсутності "зайвих грошей" принципи КСО мають бути закладені в стратегію розвитку підприємства. В існуючій ситуації важливе відкрите визнання проблем та їх причин, розробка ефективних антикризових програм, а також збалансоване врахування інтересів стейкхолдерів у рамках антикризового розвитку.