Василь Кісіль і Партнери спільно з Європейською Бізнес Асоціацією провели першу хвилю дослідження Індекс інвестиційної привабливості України у 2021 році

12/07/2021

Інтегральний показник Індексу інвестиційної привабливості у першій половині 2021 року дещо зріс у порівнянні з минулим періодом та склав 2,84 бали з 5-ти можливих. Такими є висновки нової хвилі експертного дослідження, проведеного Європейською Бізнес Асоціацією разом з юридичною фірмою Василь Кicіль і Партнери. У попередньому періоді показник індексу складав 2,40 балів.

Генеральні директори членських компаній Асоціації з обережністю покращують свої оцінки бізнес-клімату. Відсоток СЕО, які вважають поточний інвестиційний клімат несприятливим, залишається суттєвим – 58%. Однак цей показник значно зменшився у порівнянні з кінцем 2020 року, тоді він складав цілих 78%. Ще 29% респондентів вважають поточний інвестиційний клімат нейтральним, а інші 13% оцінюють інвестклімат України як сприятливий. І цей показник вдвічі збільшився у порівнянні з другою половиною 2020 року.

Покращилася також і оцінка піврічної динаміки бізнес-клімату. Тільки 15% вважають, що інвестклімат погіршився за останні 6 місяців (раніше таких було 66%). Водночас більшість, а саме 53% переконані, що умови ведення бізнесу не зазнали змін, і ще 32% помітили покращення бізнес-клімату.

Прогнози розвитку інвестклімату у наступні пів року також стали більш оптимістичними. Більшість респондентів, зокрема 58% вважають, що інвестклімат залишиться незмінним у 2-му півріччі 2021. Ще 25%, тобто кожен четвертий бізнесмен, очікують покращення інвестклімату у найближчі пів року. У попередньому періоді тільки 1 з 10 вважав, що умови покращаться. Так само меншим став і відсоток песимістів – тільки 17% очікують подальшого погіршення ситуації.

Практично кожен п’ятий СЕО, а саме 19% усіх опитаних вважають, що новим компаніям буде вигідно інвестувати в Україну протягом найближчих шести місяців. Інші 35% респондентів з цим не погоджуються, і майже половина – 46% – вагаються.

Головними проблемами для бізнесу СЕО традиційно вважають слабку судову систему (так вважають 90% опитаних), високий рівень корупції (80%), а також тіньову економіку (65%). Серед інших перепон розвитку інвестклімату директори називають непередбачувані умови ведення бізнесу, гальмування необхідних для співпраці з МВФ реформ, високу кадрову ротацію в Уряді, нестабільність у відносинах України з закордонними партнерами, податковий тиск.

Серед позитиву бізнес-лідери виділяють стабілізацію ситуації з коронавірусом, стабільний валютний курс, низьку облікову ставку, діджиталізацію державних послуг, запуск ринку землі та початок зміни суспільного договору з олігархами, підтримку значних інвестиційних проєктів.

На думку топ-менеджерів, поліпшення інвестиційного клімату можна досягти за рахунок впровадження реальної судової реформи, боротьби з корупцією та контрабандою, стабільного законодавства, передбачуваних та прозорих умов для роботи бізнесу, пришвидшення вакцинації населення та постійного результативного діалогу з бізнесом.

Анна Дерев'янко, виконавча директорка Європейської Бізнес Асоціації зазначає: "Результати нашого опитування демонструють, що інтегральний показник Індексу підвищився в основному за рахунок оцінок очікування розвитку бізнес-клімату у найближчі пів року. Натомість оцінки поточного стану є гіршими, тож це є своєрідним авансом від бізнесу, який розраховує на посилення позитивних змін до кінця 2021 року. Реформи, на які очікує бізнес, залишаються незмінними та кочують із року в рік. Ми дуже сподіваємось на увагу влади до цих стратегічних питань та виконання обіцянок."

Андрій Стельмащук, керуючий партнер Василь Кісіль і Партнери так коментує результати дослідження: "Респонденти називають слабкість судової системи одним із основних чинників, які погіршують інвестклімат в Україні. Для цього є кілька передумов: по-перше, відсутня чітка комунікація візії судової реформи; по-друге, з часу Революціі Гідності судова система перебуває у центрі уваги і піддається нещадній критиці як представниками влади, так і громадянським суспільством та бізнесом. Але якщо ми поглянемо на питання судової системи ретроспективно, то побачимо, що за останні 10-15 років зроблено величезний крок вперед з точки зору людей, законодавства, створення судових інституцій. Стан судової системи відображає зріз суспільства – за останні півтора десятиліття ми стали менш толерантними до корупції. Я впевнений, що надалі потрібно робити ставку на збільшення правової культури і свідомості громадян – це призведе до зменшення попиту на незаконні практики та до зростання запиту на справедливість."

Переглянути презентацію дослідження можна за посиланням.

ЯК ВИМІРЮЄТЬСЯ ІНДЕКС

Європейська Бізнес Асоціація проводить дослідження «Індекс інвестиційної привабливості України» з 2008 року. За всю історію вимірювання Індекс жодного разу не сягнув позитивної зони – вище 4 балів.

У цій хвилі опитування взяв участь 101 керівник найбільших міжнародних та українських компаній. Для розрахунку індексу ми використовуємо шкалу Лайкерта, яка має 5 градацій, де: 1 – це вкрай негативно, 5 – вкрай позитивно, 3 – нейтрально.

Юридичний партнер дослідження – Василь Кicіль і Партнери. Аналітичний партнер – Gemius.