ЮФ «Василь Кісіль і Партнери» успішно захистила інтереси будівельної компанії у спорі щодо розірвання договору оренди землі

21/04/2017

Юристи ЮФ «Василь Кісіль і Партнери» успішно представили інтереси будівельної компанії «Реле», яка спеціалізується на будівництві об’єктів житлового та комерційного призначення, у спорі з Київською міською радою щодо розірвання договору оренди землі, укладеного на 50 років. Суди усіх трьох інстанцій визнали обґрунтованими вимоги забудовника щодо розірвання договору оренди земельної ділянки, наданої для потреб будівництва, у зв’язку з завершенням будівництва та переходом права власності на приміщення будівельного комплексу у власність інвесторів та покупців.

«10-15 років тому, в період «будівельного буму», забудовники намагалися отримати земельні ділянки для будівництва на якомога більший строк. Однак, після завершення будівництва і продажу об’єкта забудовники продовжували нести тягар орендної плати до закінчення терміну договору оренди, тоді як місцеві ради не погоджувалися на дострокове розірвання таких договорів без укладення аналогічних договорів з новими власниками нерухомості, будучи зацікавленими в отриманні надходжень до місцевих бюджетів. Нові власники, у свою чергу, не були зацікавлені в укладенні договорів оренди землі та сплаті орендної плати. Особливо гостро ця проблема постала для забудовників в останні 2 роки, після істотного збільшення нормативної грошової оцінки землі і ставки орендної плати. У такій ситуації забудовникам-орендарям після завершення будівництва та прийняття об'єкта в експлуатацію потрібно звертатись до суду з позовом щодо припинення дії договору оренди землі», – зазначив Олег Качмар, радник ЮФ «Василь Кісіль і Партнери».

Інтереси компанії «Реле» в суді представляли радник Олег Качмар, старший юрист Юрій Колос та юрист Олександра Бортман.